Blogi Palvelumuotoilu ohjelmistoprojektissa – hyödyt, joita et voi sivuuttaa
Ajatuskin ohjelmistoprojektin ostamisesta nostattaa monelle hien ohimoille. Kenties muistoissa kummittelee projekti, johon kaadettiin valtavasti rahaa ja aikaa, mutta lopputulos jäi valjuksi eikä sen avulla päästy asetettuihin tavoitteisiin. Usein ongelman ydin piilee siinä, että projektin aikana palvelun loppukäyttäjä on päässyt unohtumaan, ja käyttäjäkokemuksen sijaan on keskitytty pelkkään visuaalisuuteen tai teknisiin ominaisuuksiin.
Digitaalisen palvelumuotoilun avulla voimme varmistaa, että olemme rakentamassa digitaalista palvelua, joka paitsi vastaa käyttäjiesi tarpeisiin, myös ohjaa heitä kohti ostopäätöksiä ja sitouttaa heitä pidemmäksi aikaa.
Kun asiakkaasi kokevat, että palvelu on suunniteltu heitä varten, syntyy myönteisiä kohtaamisia ja sitoutumista. Samalla palvelumuotoilu voi tuoda merkittäviä säästöjä ja vähentää turhaa työtä ohjelmistokehityksen myöhemmissä vaiheissa. Palvelumuotoilun avulla projektisi onnistuu varmemmin ja saavutat liiketoimintatavoitteesi ilman turhaa stressiä.
Hurjalla teemme yhteistyöstä projekteissamme myös muiden ohjelmistotalojen kanssa. Tämä teksti on tuotettu yhteistyössä Sofokuksen kanssa. Yhteistyömme tuo yhteen kaksi vahvaa osaajaa, joiden asiantuntemus yhdistyy saumattomasti palvelumuotoilusta tekniseen toteutukseen. Yhteisenä tavoitteenamme on luoda digitaalisia palveluita, jotka parantavat asiakaskokemusta ja tukevat asiakkaidemme liiketoiminnan menestystä.
Palvelumuotoilu on käyttäjälähtöinen suunnittelumenetelmä, joka keskittyy asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa sitä, että palvelu suunnitellaan alusta asti asiakkaan näkökulmasta. Palvelumuotoilulla käynnistetty kehitysprojekti helpottaa UX/UI-suunnittelua, kun lopputulos on kirkkaana mielessä heti suunnittelun alussa.
Käyttäjät eivät halua tuhlata aikaa ostopainikkeen etsimiseen tai toiminnallisuuksien opetteluun. Ei siis riitä, että digitaalinen palvelu, olipa se sitten verkkosivusto tai mobiilisovellus, on teknisesti toimiva ja visuaalisesti näyttävä, vaan sen tulee olla myös asiakkaalle helppo ja miellyttävä käyttää.
Kun asiakkaasi kokevat palvelun käyttöliittymän selkeäksi, he todennäköisemmin jatkavat pidemmälle ja siirtyvät ostoon tai muuhun haluttuun konversioon, kuten vaikkapa ostoskoriin siirtymiseen, lisätiedon pyytämiseen tai tilauksen tekemiseen.
Kun otamme palvelumuotoilun mukaan jo ohjelmistoprojektin alkumetreiltä, voimme välttää monet sudenkuopat, jotka myöhemmin voisivat johtaa turhiin kustannuksiin tai aikataulun venymiseen. Kun käyttäjien tarpeet ja toiveet huomioidaan heti alussa, voimme olla luottavaisia, että projektin lopputulos vastaa odotuksia.
Palvelumuotoilun avulla voimme:
Tutustu myös Design Sprintiin. Design Sprint on tehokas työpajamenetelmä, jota käytetään palvelumuotoilussa ja tuotekehityksessä.
Palvelumuotoilun avulla voidaan rakentaa käyttäjälähtöisiä ratkaisuja, jotka vähentävät turhia kustannuksia ja riskejä.
Palvelumuotoilun konkreettiset hyödyt listattuna:
Nostamme tähän esimerkiksi Sofokuksen toteuttaman A-klinikkasäätiön uudistuksen, jossa hyödynnettiin palvelumuotoilua tehokkaasti. Muotoilutyössä kartoitettiin olemassa olevaa kokonaisuutta, tutustumalla eri palveluiden kohderyhmiin sekä kerryttämällä ymmärrystä kunkin palvelun tavoitteesta. Palvelumuotoiluprojektin lopputuloksena syntyi konsepti viiden verkkosivuston multisite-kokonaisuudesta, johon kaikki A-klinikkasäätiön digitaaliset palvelut kootaan jatkossa.
Palvelumuotoilulla on tärkeä rooli ohjelmistoprojektissa. Sen avulla ei vain tehdä palvelusta miellyttävää käyttää, vaan se myös tukee tehokasta ostopolkua ja konversioiden optimointia. Käyttäjien tarpeet ohjaavat palvelun kehitystä, mikä tarkoittaa parempaa asiakaskokemusta ja kustannussäästöjä pitkällä aikavälillä.
Kun palvelu vastaa käyttäjän tarpeisiin, asiakas palaa takaisin ja suosittelee palvelua muille. Tämä vähentää asiakasvaihtuvuutta ja tuo pitkäaikaisia hyötyjä liiketoiminnalle. Keskittyessäsi asiakkaisiisi alusta alkaen, saat tyytyväiset käyttäjät ja tuottavan digitaalisen palvelun sekä säästyt ylimääräisiltä harmailta hiuksilta.
Onnistunut ohjelmistokehitysprojekti alkaa aina liiketoiminnan tarpeista. Jos etsit osaavaa digikehitystiimiä, ota meihin yhteyttä. Kasaamme tarpeisiisi sopivan porukan hurjia ja kumppaneitamme, ja autamme viemään bisneksesi eteenpäin ja tekemään vaikutuksen asiakkaisiisi!
Design Sprint on tehokas palvelumuotoilun ja tuotekehityksen työpajamenetelmä, jolla testataan ideaa ennen teknistä toteutusta.
Mikä on Google Analytics 4 (GA4) ja miksi siitä tulisi olla kiinnostunut juuri nyt? Jos käytät verkkosivujesi kävijädatan mittaamiseen tällä hetkellä Google Analyticsia, tai olet kiinnostunut kävijöiden sekä markkinoinnin onnistumisen mittaamisesta, kannattaa sinun lukea tämä blogi.
Mietitkö mitä UX ja UI ovat ja mitä roolia ne näyttelevät verkkosivu- tai ohjelmistokehitysprojektissa? Tässä blogitekstissä kerromme hieman tarkemmin näistä verkkosivu- ja ohjelmistoprojektiin kuuluvista osa-alueista ja miksi näihin on tärkeää kiinnittää huomiota.