Omistajanvaihdosinfo -oppimisympäristö auttaa yritysten omistajanvaihdoksessa pelillistämisen keinoin

Oulun yliopisto on vuonna 1958 perustettu kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto ja yksi Suomen suurimmista sekä monitieteisimmistä. Yliopistossa on 14 200 opiskelijaa ja 3 800 työntekijää, jotka yhdessä luovat ratkaisuja kestävän tulevaisuuden haasteisiin. Yliopisto julkaisee vuosittain lähes 3 000 tieteellistä artikkelia ja kuuluu maailman parhaiden yliopistojen kolmen prosentin joukkoon.

OV-info toteutettiin Euroopan Unionin osarahoittamassa VALO – Valtakunnallinen omistajanvaihdosten osaamiskeskittymä -hankkeessa, jonka päätoteuttaja oli Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE® ja osatoteuttajana Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät.

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE® on ainutlaatuinen tutkimusryhmä ja palveluja tarjoava keskus, joka tuottaa tutkittua tietoa mikroyrittäjyydestä, auttaa luomaan toimintaedellytyksiä kestävästi kasvavalle yritystoiminnalle sekä rakentaa yrittäjyyteen kannustavaa yhteiskuntaa. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät on alueellinen yrittäjäjärjestö, jonka tehtävänä on edistää yrittäjyyttä ja tukea yrittäjiä Pohjois-Pohjanmaan alueella.

“Yhteistyö sujui todella hyvin ja noudatti projektisuunnitelmaa. Iso kiitos siitä, että jaksoitte vääntää rautalangasta, tarvittaessa useaan kertaan, asioita meille, jotka emme ole alan asiantuntijoita. Hyvän keskusteluyhteyden sekä Hurjan ja Huldin palveluasenteen myötä yhteistyö oli sujuvaa.”

Laura Veikkola, projektitutkija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Yrityksen ostamisen polku visualisoituna OV-palvelussa.

Omistajanvaihdosten tarpeet projektin lähtökohtana

Omistajanvaihdokset ovat yrityksen toiminnan jatkumisen kannalta kriittisiä mutta usein haastavia prosesseja. Yritysbarometri 2021 mukaan pk-yrityksistä lähes 40 % suunnittelee toteuttavansa omistajanvaihdoksen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Haasteena on kuitenkin se, että liian harva yrittäjä edistää asiaa millään tavalla. Yrittäjän voi olla esimerkiksi vaikeaa lähteä liikkeellä omistajanvaihdoksen toteuttamiseen. Vaikeuksia lisäävät tiedon pirstaleisuus, prosessin monimutkaisuus ja siihen liittyvät inhimilliset haasteet, kuten epävarmuus ja luopumisen tunteet. Maaseudulla palveluiden saavutettavuudessa on lisäksi omat haasteensa, joten moni on verkosta löytyvän hajanaisen tiedon varassa silloin, kun ajatus omistajanvaihdoksesta herää.

Ongelmana on lisäksi se, että yrittäjyyttä suunnittelevat eivät välttämättä osaa ajatella, että yrityksen ostaminen voisi olla yksi vaihtoehto perustaa yritys. Selkeänä etuna valmiin yrityksen ostamisessa on, että tuote, markkina-asema ja asiakkaat ovat jo valmiina. Uusi yrittäjä usein myös kehittää ja kasvattaa yritystä, joten jo yhdelläkin yrityksellä voi olla suuri vaikutus alueen elinvoimalle, varsinkin harvaan asutuilla alueilla. Merkittävä määrä elinkelpoisia yrityksiä jää näiden haasteiden vuoksi ilman jatkajaa, mikä vaarantaa erityisesti maaseudun elinvoiman ja yritysten jatkuvuuden. Sekä myyjät että ostajat kaipaavat selkeitä ohjeita ja konkreettisia työkaluja, jotka auttavat navigoimaan prosessin läpi. Samalla yritysneuvojat ja muut asiantuntijat tarvitsevat resursseja, jotka tukevat heidän työtään.

Omistajanvaihdosinfo (OV-info) lähdettiin toteuttamaan osana VALO – Valtakunnallinen omistajanvaihdosten osaamiskeskittymä -hanketta vastaamaan näihin tarpeisiin. Hanke päättyi kesäkuussa 2024.

OV-infon suunnittelu ja toteutus omistajanvaihdosten tueksi

OV-info suunniteltiin vastaamaan yritysten ja asiantuntijoiden tarpeisiin luomalla keskitetty digitaalinen alusta yritysten omistajanvaihdosten tueksi. OV-infon tarkoitus on koota kaikki oleellinen tieto yhteen paikkaan ostajien, myyjien ja asiantuntijoiden käytettäväksi. Verkkopalvelu ei kilpaile kasvokkain tapahtuvan neuvonnan kanssa, vaan on luotu tukemaan sitä ja ohjaamaan asiakkaita oikean asiantuntijan luo.

Valmis palvelu sisältää selkeitä oppimispolkuja, itsearviointitestejä ja kattavan tietopankin, jotka tekevät tiedon löytämisestä ja ymmärtämisestä helppoa. Palvelussa omistajanvaihdos esitetään pelillistettynä matkana, jolloin ensimmäisen askeleen ottaminen voi olla helpompaa kun luopuja tai jatkaja tietävät suunnilleen, mitä matkan aikana tapahtuu ja millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon.

OV-info toteutettiin yhteistyössä Hurjan ja ohjelmistotalo Huldin kanssa. Huld vastasi projektin alkuvaiheessa Design Sprintistä sekä käyttöliittymän ja käyttäjäkokemuksen suunnittelusta (UX/UI). Huldin suunnittelussa korostettiin palvelun intuitiivisuutta ja esteettömyyttä, jotta käyttäjien olisi helppo omaksua alustan käyttö. Huld toteutti myös Look-n-Feel-demon, joka konkretisoi palvelun visuaalisen ilmeen ja käyttölogiikan ennen varsinaisen teknisen toteutuksen alkamista.

Riskienhallinnan polku OV-info-palvelussa visualisoituna.

“Erityisesti on jäänyt mieleen Suvin työpanos projektin alussa, kun määriteltiin visuaalista ilmettä sekä ostajan ja myyjän polkuja. Huld teki todella perusteellista työtä ja lopputulos on värimaailmaltaan kaunis ja raikas kokonaisuus, jossa on huomioitu myös saavutettavuus.”

Laura Veikkola, projektitutkija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Hurjalla me vastasimme palvelun teknisestä toteutuksesta, jossa hyödynsimme WordPressiä. WordPressin avoimen lähdekoodin ansiosta palvelu on joustava, ja sen jatkokehitys on mahdollista ilman riippuvuutta yksittäisistä toimittajista. Toteutimme palveluun useita räätälöityjä ominaisuuksia, kuten oppimispolut, tietopankin ja pelilliset elementit. Nämä ominaisuudet motivoivat käyttäjiä ja tukevat heidän etenemistään omistajanvaihdosprosessin eri vaiheissa. Palvelu suunniteltiin palvelemaan moninaisia käyttäjäryhmiä, ja modulaarinen rakenne varmistaa, että se vastaa sekä nykyisiin että tuleviin kehitystarpeisiin. Lisäksi palvelussa huomioitiin valmius toteuttaa kieliversiot jatkokehityksen aikana.

Kehitystyö tehtiin tietoturvallisuudesta tinkimättä, hyödyntäen modernia teknologiaa ja yleisesti hyväksyttyjä suunnitteluperiaatteita. Avoimen lähdekoodin ratkaisut mahdollistavat palvelun siirrettävyyden ja takaavat sen joustavan kehittämisen myös tulevaisuudessa. Huolehdimme lisäksi siitä, että palvelu täyttää vaaditun AA-tason saavutettavuusvaatimukset. Näin varmistimme, että palvelu on helposti kaikkien käyttäjäryhmien käytettävissä ja toimii moitteettomasti eri päätelaitteilla.

Palveluun sisällytettiin myös kolmannen osapuolen toteuttama animaatiovideo, joka havainnollistaa omistajanvaihdosprosessin tärkeimmät vaiheet visuaalisesti ja selkeästi. Video toimii oppimisen tukena ja tekee palvelusta entistä houkuttelevamman käyttäjille. Pelillisyys oli keskeinen osa oppimispolkujen suunnittelua, ja sen avulla käyttäjät voivat paitsi testata oppimaansa myös syventää ymmärrystään prosessin eri vaiheista.

Mockup Ov-info-palvelusta, jossa omistajanvaihdospolun aloitusnäkymä.

OV-infon monipuoliset hyödyt

Lopputuloksena syntyi visuaalisesti houkutteleva, käytettävä ja saavutettava oppimisympäristö, johon kaikki omistajanvaihdostietous on koottu yhteen paikkaan. Tämä sujuvoittaa omistajanvaihdosprosessia ja tukee yrittäjiä sekä asiantuntijoita kaikissa prosessin vaiheissa. OV-infon avulla yrittäjät ja yritysneuvojat voivat kohdata ja hallita omistajanvaihdosprosessin moninaiset haasteet aiempaa paremmin.

Palvelu tarjoaa monipuolisia hyötyjä eri käyttäjäryhmille:

  • Yrittäjille: Palvelu tekee omistajanvaihdosprosessista selkeämmän ja helposti lähestyttävän. Oppimispolut ja itsearviointitestit tarjoavat konkreettisia työkaluja ja tietoa, jotka auttavat yrittäjiä tekemään parempia päätöksiä ja hallitsemaan siirtymävaihetta luottavaisesti.
  • Yritysneuvojille: Tietopankki ja koulutussarja tukee neuvojien työtä. Palvelun avulla neuvojat voivat kohdata ja ohjata asiakkaitaan tehokkaasti ja ammattimaisesti, ja vahvistaa sekä omia että asiakkaidensa valmiuksia monimutkaisissa omistajanvaihdosprosesseissa.
  • Yhteiskunnalle: Palvelun tavoitteena on parantaa omistajanvaihdosten onnistumista, mikä edistää yritysten jatkuvuutta, tukee paikallistaloutta ja vahvistaa yritysten elinvoimaisuutta koko Suomessa.

Me etsimme myös sinulle sopivan ratkaisun, kun tarvitset haasteisiin avuksi digitaalisia ratkaisuja, ota siis rohkeasti yhteyttä!

Jätä yhteydenottopyyntö