Hiilijalanjäljen kompensointi ja muut ilmastoteot Hurjalla 2024

Julkaistu 21.2.2025

Hurjan vastuullisuustyö eteni ympäristövastuun osalta rytinällä vuonna 2024. Saavutimme merkittäviä virstanpylväitä matkalla kohti ilmastotavoitteitamme: laskimme hiilijalanjälkemme, teimme suunnitelmia ja toimenpiteitä sen pienentämiseksi sekä kompensoimme jäljelle jääneet päästöt.

Toimenpiteiden jälkeen haimme Koodia Suomesta -hiilineutraaliusmerkkiä osoittaaksemme myös yrityksen ulkopuolelle sitoutumisemme konkreettisiin ilmastotekoihin. Hurjalle myönnettiin hiilineutraaliusmerkki, joten olemme nyt todistetusti hiilineutraali ohjelmistotalo! Tämä saavutus oli kuitenkin vain yksi askel pidemmässä prosessissa, jossa tavoitteemme on kantaa kortemme kekoon ympäristön hyväksi myös tulevaisuudessa.

Koodia Suomesta ry:n myöntämä hiilineutraaliusmerkki on voimassa vuoden kerrallaan, joten merkin pitäminen vaatii hiilijalanjäljen laskennan, teot sen pienentämiseksi ja jäljelle jääneiden päästön kompensoinnin vuosittain. Ei siis auta jäädä laakereilleen lepäämään!

Matkamme kohti hiilineutraaliutta

Vuonna 2024 toteutettu* hiilijalanjäljen laskenta avasi meille täysin uuden vaiheen Hurjan vastuullisuustyössä. Ensimmäistä kertaa saimme selkeän ja kokonaisvaltaisen käsityksen toimintamme ilmastovaikutuksista. Laskenta osoitti, mistä päästömme koostuvat ja mihin kohteisiin meidän on keskityttävä, jotta pääsemme lähemmäksi ilmastotavoitteitamme. Suurimmat päästölähteemme liittyvät ostopalveluihin sekä työmatkoihin. Laskenta oli meille tärkeä oppimisprosessi, joka antoi arvokasta tietoa siitä, miten voimme tehdä vaikuttavampia valintoja arjessamme ja liiketoiminnassamme.

Kaikkia päästöjä ei kuitenkaan ole mahdollista poistaa – ainakaan heti. Huomasimme myös, että osa päästöistä on tällä hetkellä meille väistämättömiä, ja siksi meidän on edelleen kompensoitava niitä myös vuonna 2025.

Muun muassa vaikkapa ostopalveluista ja matkustamisesta syntyviä vaikutuksia, emme voi Hurjalla täysin eliminoida lyhyellä aikavälillä. Siksi päätimme kompensoida jäljelle jäävät päästöt Gold Standard -sertifioidun CO2OL Tropical Mix -projektin kautta.

*Hiilijalanjäljen laskentaan käytetään aina edellisen vuoden tietoja, joten laskenta on tehty vuoden 2023 päästöistä.

Hurjan hiilijalanjälki ja toimenpiteet sen vähentämiseksi

Vuonna 2024 Hurjan hiilijalanjälki laskettiin yhteistyössä Carbon Wise Oy:n kanssa, ja kokonaispäästöiksi arvioitiin noin 39,6 tonnia CO2-ekvivalenttia. Laskennassa huomioitiin mm. Hurjan käyttämä energia, vesi- ja jätehuolto, liikematkat, työntekijöiden liikkuminen kotoa töihin ja takaisin, tiedonsiirto ja palvelimien käyttö sekä ostetut palvelut.

Päästölähteet olivat:

  • Ostopalvelut (59 %)
  • Työmatkat (27 %)
  • Lämpö- ja sähköpäästöt (7 %)
  • Liikematkat (6 %)
  • Jätehuolto, tiedonsiirto ja vesihuolto yhdessä kattoivat alle prosentin koko hiilijalanjäljestä

Lue lisää Hurjan hiilijalanjäljestä!

Hiilijalanjäljen laskennan opit

Ensimmäinen laskenta antoi meille konkreettisia tietoja, joita meillä ei aiemmin ole ollut. Tämä auttoi hahmottamaan päästölähteitämme, joita kaikkia ei ole täysin yksinkertaista vähentää:

  • Ostopalvelut: Palvelu- ja tavaraostojen päästöjä emme voi valitettavasti nollata kerralla, koska muutokset vaativat aikaa ja tasapainoilua ympäristönäkökulmien sekä liiketoiminnan tarpeiden välillä. Syitä tähän ovat muun muassa pitkät sopimukset, vähäpäästöisten vaihtoehtojen rajallinen tarjonta, tarjolla olevien toimittajien vastuullisuustaso ja laitteiden valmistuksen elinkaaripäästöt. Laitteiden valmistus, käyttö ja kierrätys aiheuttavat päästöjä, joita ei voida täysin eliminoida lyhyellä aikavälillä. Lisäksi tekniset vaatimukset, kustannustehokkuus ja toimintavarmuus rajoittavat mahdollisuuksia tehdä nopeita muutoksia.
  • Työmatkat ja liikematkat: Rajoittamattomasta etätyöstä ja virtuaalisista tapaamisista huolimatta on tilanteita, joissa fyysinen läsnäolo toimistolla tai asiakkaiden luona on välttämätöntä. Suomessa pitkät välimatkat ja rajallinen verkosto tekevät julkisesta liikenteestä joissain tilanteissa epäkäytännöllisen ajankäytön kannalta. Emme myöskään voi edellyttää ketään kulkemaan kymmenien tai satojen kilometrien työmatkaa pyörällä. Pyrimme kuitenkin suosimaan julkista liikennettä aina kun se on mahdollista.
  • Lämpö- ja sähköpäästöt: Teimme päätöksen siirtyä pienempiin ja näin energiatehokkaampiin toimitiloihin Kuopiossa. Kuitenkin laajentaessamme viime vuonna toimintaa myös Helsinkiin sivukonttorin myötä, tulee tämä varmaankin keikauttamaan päästöjämme tältä osalta ylöspäin.

Laskennan kautta huomasimme, että vaikka olemme joissain asioissa tehneet monia vastuullisia valintoja jo vuosien ajan, kaikkia päästölähteitä ei ollut aiemmin otettu huomioon. Nyt ymmärrämme paremmin, mitä meidän tulee priorisoida ja missä voimme vähentää päästöjämme tulevaisuudessa.

Toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi

Pyrimme aktiivisesti vähentämään omaa hiilijalanjälkeämme konkreettisin toimin:

  • Vastuulliset hankinnat: Hankinnoissa pyrimme valitsemaan vastuullisia sekä mahdollisuuksien mukaan kotimaisia toimittajia, selvitämme mahdollisuuksia palveluostojen hiilijalanjäljen pienentämiseen ja mm. minimoimme ulkomailla valmistetuttujen liikelahjojen hankinnat.
  • Kestävä työ- ja liikematkailu: Vähennämme päästöjä rajoittamattomalla etätyöllä, minimoimalla turhan liikematkustamisen ja tarjoamalla työsuhdepyöräedun.
  • Uusiutuvan energian hyödyntäminen: Suosimme uusiutuvaa energiaa mm. toimistolla ja palvelimien ylläpidossa, kuten kotimaisessa datakeskuksessa sijaitsevaa Hetznerin virtuaalipalvelimia, jotka toimivat 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla.
  • Energiatehokkaat toimitilat ja kierrätys: Kiinnitämme huomiota työvälineiden virrankulutukseen, olemme vaihtaneet LED-valaistuksen toimitiloihimme, tehostaneet jätteen lajittelua ja kierrätystä sekä tehneet päätöksen siirtyä pienempiin toimitiloihin energiatehokkuuden lisäämiseksi.
  • Laitteiden ja resurssien kiertotalous: Hankimme työntekijöidemme tietokoneet leasing-sopimuksilla, jolloin laitteet kiertävät takaisin toimittajille elinkaarensa päätteeksi. Hyödynnämme kiertotaloutta myös toimistokalusteiden hankinnoissa. Tavoitteena on myös käytöstä poistettujen, mutta toimivien laitteiden, kuten näyttöjen kierrätys tai lahjoittaminen.
  • Kasvisruuan lisääminen: Suosimme yrityksen yhteisissä tilaisuuksissa kasvispainotteista ruokaa ja käytämme kahvimaitona kauramaitoa.

Hiilikädenjäljen* kasvattaminen

Meillä on tavoitteena tulevaisuudessa myös kasvattaa laajempaa merkityksellisyyttämme maailmalle omalla toiminnallamme. Pyrimme aktiivisesti kasvattamaan positiivista ilmastovaikutusta tarjoamalla ohjelmistokehityspalveluita, jotka tukevat ympäristöä hyödyttäviä hankkeita joko suoraan tai välillisesti.

Haluamme toimia ohjelmistokehityskumppanina projekteissa, jotka edistävät ilmaston kannalta positiivisia tavoitteita. Tämä on kirjattu myös yrityksemme vastuullisuusohjelmaan. Tavoitteen tukemiseksi olemme valmiita tarjoamaan näihin hankkeisiin liittyviä palveluita edullisemmalla hinnoittelulla, jotta voimme osaltamme mahdollistaa kestävän kehityksen vaikutuksia laajemmassa mittakaavassa.

Hiilijalanjäljen laskenta osoitti, että vaikka onnistumme vähentämään päästöjämme monilla osa-alueilla, tietty osa jäljelle jäävästä hiilijalanjäljestä on vielä meille väistämätön. Tämä on tyypillistä yrityksille, jotka toimivat teknologiasektorilla, sillä esimerkiksi IT-infrastruktuurin ja laitehankintojen päästöjä ei voida nollata hetkessä.

Siksi kompensointi on tärkeä osa vastuullisuusstrategiaamme myös vuonna 2025. Kompensointi täydentää päästövähennystoimiamme, kunnes voimme tehdä laajemmin pysyviä muutoksia esimerkiksi toimitusketjuumme ja infrastruktuuriimme.

*Hiilikädenjälki kuvaa tuotteiden tai palveluiden tuottamia positiivisia vaikutuksia ilmastoon. Näitä vaikutuksia voivat olla esimerkiksi päästövähennykset, jotka syntyvät tuotteen tai palvelun käytön ja soveltamisen kautta. Hiilikädenjälki ei kuitenkaan korvaa tarvetta vähentää hiilijalanjälkeä tai kompensoida jäljelle jääviä päästöjä.

Laiskiainen puussa sademetsässä.

Miksi valitsimme kompensoinnin kohteeksi hankkeen Panamassa?

Valitsimme vuodelle 2024 hiilijalanjälkemme kompensoimiseen Gold Standad -sertifioidun Planting Biodiverse Forests in Panama (CO2OL Tropical Mix) -projektin. Hanke tarjoaa konkreettisen ja vaikuttavan tavan yhdistää ilmastonsuojelu ja luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen. Projekti on erityisen tärkeä, sillä perinteinen puunkorjuu luonnontilaisista sademetsistä ja suurten monokulttuuriviljelmien hakkuut ovat merkittävästi köyhdyttäneet trooppisia sademetsiä. Hanke pyrkii muuttamaan tämän suuntaa esittelemällä kestävää puuntuotantoa ja metsittämällä heikentyneitä laidunmaita kotoperäisten puulajien ja tiikin sekoituksella.

CO2OL Tropical Mix -hankkeessa istutetaan alueelle kotoperäisiä puulajeja, jotka:

  • Sitovat hiiltä, mikä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.
  • Suojaavat ja rikastavat maaperää, tehden siitä elinvoimaisempaa ja kestävää.
  • Tarjoavat elinympäristön monille uhanalaisille eläinlajeille. Muun muassa 15 lajille, jotka kuuluvat IUCN:n Punaisen listan uhanalaisiin, on jo löytänyt kodin projektin alueella.

Hankkeella on myös merkittäviä sosiaalisia hyötyjä. Paikallisille asukkaille projekti tarjoaa pitkäaikaisia työpaikkoja, oikeudenmukaisia palkkoja ja koulutusmahdollisuuksia. Kaiken tämän lisäksi hankkeessa yhdistetään kestävää kaakaontuotantoa biodiversiteettiä vahvistaviin toimenpiteisiin.

Projektin vaikutukset numeroina

CO2OL Tropical Mix -projektin kautta saavutetut hyödyt:

  • 7,5 miljoonaa istutettua puuta, jotka sitovat hiiltä ja edistävät luonnon monimuotoisuutta.
  • 25 % projektialueesta on julistettu luonnonsuojelualueeksi, mikä varmistaa, että metsät ja eläimet säilyvät turvassa.
  • 150 työpaikkaa paikallisväestölle Panaman alueella, tarjoten vakautta ja parempia elinoloja.
  • 15 uhanalaista eläinlajia on saanut uuden elinympäristönsä metsityshankkeen ansiosta.

Projekti oli meille sopiva valinta, sillä se ei vain kompensoi päästöjämme, vaan myös tukee vastuullisuusohjelmaamme kirjattuja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita, kuten ilmastotekoja sekä ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.

Mikä on Gold Standard -projekti?

Gold Standard on kansainvälisesti tunnustettu sertifikaatti, joka takaa, että ilmastoprojektit eivät pelkästään vähennä kasvihuonekaasupäästöjä, vaan myös tuottavat konkreettisia hyötyjä paikallisille yhteisöille ja ympäristölle. Sertifioinnin takana on riippumaton arviointiprosessi, joka varmistaa projektien laadun, läpinäkyvyyden ja vaikuttavuuden.

Gold Standard -projektit tukevat YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (SDG:t), kuten tässä tapauksessa:

  • Ilmastotekoja: Toimii kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.
  • Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua: Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja.
  • Maanpäällinen elämä: Suojelee maaekosysteemejä, palauttaa niitä ennalleen ja edistää niiden kestävää käyttöä.
  • Vastuullista kuluttamista: Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyyden.

Miksi emme valinneet kompensointikohdetta Suomesta?

Suomessa ei tällä hetkellä ole laajaa tarjontaa kansainvälisesti tunnustetuista hiilikompensaatiohankkeista, jotka täyttäisivät kaikki korkeimman tason vaatimukset, kuten esimerkiksi Gold Standard -sertifikaatin. Tämä johtuu osittain siitä, että hiilensidontahankkeet, kuten metsitykseen perustuvat ratkaisut, ovat Suomessa suhteellisen uusia, eikä niiden vaikuttavuutta ole aina riippumattomasti arvioitu.

Ympäristöministeriö on valmistellut vapaaehtoisten luonnonarvomarkkinoiden perustamista osana Marketta-hanketta. Näiden markkinoiden toimintaperiaate muistuttaa vapaaehtoisia hiilimarkkinoita. Markkinoilla yritykset voivat ostaa luonnonarvohehtaareita, joita hyödynnetään luontoväittämien esittämisessä esimerkiksi tuotteiden, palveluiden tai yritystoiminnan markkinoinnissa. Luontoväittämä voi olla esimerkiksi, että yritys on osallistunut rahoittamalla 100 hehtaarin kokoisen aapasuon ennallistamisen.

Valtio varmistaa työllään luonnonarvojärjestelmän luotettavuuden luomalla kriteerit, varmentamisjärjestelmän ja rekisteröintikäytännöt sekä tukemalla yrityksiä luontoväittämien laatimisessa oppailla ja esimerkeillä. Yhdenmukainen sääntely ja avoin tieto vähentävät viherpesun riskiä. Tavoitteena on, että markkinaehtoiset ratkaisut ovat käytössä vuoteen 2026 mennessä.

Valintamme ei siis ollut osoitus siitä, etteikö Suomessa voisi syntyä laadukkaita kompensaatiohankkeita, vaan halusimme varmistaa, että ensimmäinen kompensointimme tehdään mahdollisimman vaikuttavasti ja läpinäkyvästi.

Onko päästöjen kompensointi rahastusta tai anekauppaa?

Sitran johtavan asiantuntijan Mariko Landströmin mukaan päästöjen kompensointi on herättänyt keskustelua siitä, onko se aidosti vaikuttava ilmastoteko vai vain rahastusta tai modernia anekauppaa. Kritiikkiä on esitetty erityisesti silloin, kun kompensaatiota käytetään vaihtoehtona päästöjen vähentämiselle tai kun sen ilmastohyödyt jäävät epäselviksi. Anekauppaa muistuttavassa toiminnassa päästöjä hyvitetään ilman aitoa pyrkimystä vähentää niitä omassa toiminnassa.

Sitran mukaan kompensointi voi kuitenkin olla tehokas osa ilmastotyötä, jos se täyttää tiukat vaatimukset: sen tulee olla todellista, mitattavaa, pysyvää ja lisäistä. Lisäisyys tarkoittaa, että ilman kompensaatiorahoitusta projekti ei olisi toteutunut. Pysyvyys taas varmistaa, että saavutetut hyödyt, kuten hiilen sidonta, eivät kumoudu esimerkiksi metsän tuhoutumisen vuoksi.

Kun nämä ehdot täyttyvät, kompensointi ei ole anekauppaa, vaan konkreettinen keino hyvittää niitä päästöjä, joita ei ole mahdollista vähentää heti. Kansainvälisesti tunnustetut standardit, kuten Gold Standard, varmistavat kompensaatioprojektien läpinäkyvyyden ja ilmastohyödyt.

Anekaupan välttämiseksi kompensointia ei myöskään tulisi käyttää keulakuvana vastuullisuustyölle, vaan sen on toimittava täydentävänä osana laajempaa päästövähennyssuunnitelmaa. Sitra muistuttaa, että kompensointi on tehokasta vain silloin, kun se täydentää aktiivisia päästövähennyksiä, eikä korvaa niitä. Päästöjen hyvittäminen voi osoittaa vastuullisuutta, kun se tehdään huolellisesti ja läpinäkyvästi.

Kohti jatkuvaa kehitystä vastuullisuustyössämme

Vuosi 2024 merkitsi meille merkittävää edistysaskelta vastuullisuustyössämme ja todella paljon uuden oppimista, joten emme todellakaan ole vielä valmiita. Hiilijalanjälkemme laskenta, konkreettiset päästövähennystoimet ja jäljelle jääneiden päästöjen kompensointi olivat tärkeitä saavutuksia matkalla kohti hiilineutraaliutta. Hiilineutraaliusmerkin saaminen osoittaa, että olemme oikealla tiellä, mutta tiedostamme, että ilmastotyö ei ole kertaluonteinen tehtävä.

Laskenta auttoi meitä ymmärtämään selkeämmin, mistä päästömme koostuvat, ja toi esiin keskeiset kehitysalueet, kuten ostopalveluiden vastuullisuuden parantamisen ja työmatkojen vähentämisen. Olemme myös tehneet päätöksiä, jotka edistävät päästöjemme pienentämistä, kuten siirtymisen energiatehokkaampiin toimitiloihin Kuopiossa. Toisaalta uusi Helsingin sivukonttori lisää päästöjemme hallinnan tarvetta. Kompensointi täydentää näitä toimia ja auttaa meitä hyvittämään ne päästöt, joita emme vielä voi eliminoida.

Meille on tärkeää, että vastuullisuustyömme kehittyy jatkuvasti. Hiilijalanjäljen pienentämisen rinnalla etsimme tapoja kasvattaa hiilikädenjälkeämme etsimällä ilmastomyönteisiä projekteja asiakkaidemme ja kumppaneidemme kanssa. Jokainen koodirivi voi olla osa suurempaa vaikutusta, ja siksi haluamme olla mukana luomassa kestävämpää tulevaisuutta ympäristön hyväksi – koodirivi kerrallaan.

Jätä yhteydenottopyyntö