Blogi Mitä on Hurjan nätti koodi?
Olemme ylpeitä omasta ohjelmistokehityksen työnjäljestämme. Hurjan nätti koodi on nättiä kaikissa projektin vaiheissa – se on osa ystävällistä asiakkaan kohtaamista, hyvää tiimityötä, avointa keskustelua ja käyttäjien tarpeisiin vastaavaa, odotukset ylittävää palvelua.
Monelle ei-koodarille “koodi”-sana aiheuttaa vilunväristyksiä. Tottumattoman silmin hyvänkin ohjelmiston konekieli voi näyttäytyä hepreana, omituisina lukusarjoina, mystisinä merkkijonoina ja yksittäisinä englanninkielisinä käskyinä.
Me Hurjalla emme pelkää koodia, vaan nautimme sen kanssa työskentelystä. Koodi on meille tiimin yhteinen työväline ja ainoa oikea tapa toteuttaa asiakkaan toiveet. Koodin on siis syytäkin olla nättiä – ei ole kenenkään etu, jos komentojen punainen lanka on hukassa tai umpisolmussa!
Koodin kauneus, tai Hurjan tapauksessa nätteys, on kuitenkin katsojan silmässä, eikä yhtä tapaa koodin kirjoittamiseen ole olemassakaan. Eri koodikieliä puhuvien kehittäjien on silti tarpeen noudattaa yhteisiä ohjeita, sääntöjä ja käytäntöjä. Näin varmistetaan, että koodi todella on kaikkien yhteinen työväline.
”Hurjan nätti koodi on toimivaa, selkeää, loogista, tehokasta ja testattua, nättiä sekä rakenteen että tyylinsä puolesta.”
-Jesper, Ohjelmistokehittäjä
Halusimme kiteyttää Hurjan nätin koodin salaisuuden, joten tartuimme härkää sarvista. Kysyimme suoraan työntekijöiltämme, mitä nätti koodi on.
“Kun koodi on helposti ymmärrettävää ja selkeää ilman mittavaa taustatyötä, sitä on mukavaa myös kehittää eteenpäin.”
– Henri, Hurjan full-stack kehittäjä
Koodarin työ kulkee sujuvasti eteenpäin, kun käskyrivien lukemiseen ja toimintojen tulkintaan ei tarvita erillistä käyttöohjetta. Etenkin silloin, jos ohjelmaa rakennetaan vauhdikkaassa flow-tilassa, on hyvä välillä pysähtyä hetkeksi aloilleen. Tarkistamalla varmistuu, että oma ajatusketju on selkeä ja vierustoverikin ymmärtää ohjelmiston sisäisen toiminnan.
Yksi mainio tapa turvata ratkaisun ymmärrettävyys on kirjoittaa koodia yhdessä tiimin kanssa. Välillä on hyvä antaa työkaverin katsoa, ettei logiikka lähde lapasesta. Hyvällä, napakalla kommentoinnilla ja dokumentaatiolla on toki oma roolinsa yhteistyön helpottamisessa, mutta tähän ei kannata liiaksi takertua. Runoille ja tarinoille on omat kohderyhmänsä jossain muualla kuin keskellä komentorivejä.
Pidämme siis huolta, että koodimme on kaikin puolin ymmärrettävää ja sen kulkua on mukava seurata missä tahansa arkisessa tilanteessa. Työ on miellyttävää ja tehokasta, kun kaikki tiimiläiset saavat helposti selvää toistensa kirjoittamista tuotoksista ja ohjelmallisista ratkaisuista.
“Tykkään, että koodi ei sisällä turhia rivejä. Miksi kirjoittaa kaksikymmentä riviä koodia, jos viisi riviä ajaa saman asian, eikä tiivistys vaikuta toiminnon nopeuteen?”
– Ville-Matias, Hurjan full-stack -kehittäjä
Koodin tulee olla niin selkeä ja looginen kokonaisuus, että toinen koodari voi osallistua kehittämiseen ilman monien päivien mittaista perehtymistä. Hyvä koodari näkee kyllä, toimiiko toteutus vai onko mukana toimintalogiikkaa ja jatkokehitystä häiritsevää sakkaa. Nätti koodi ei esim. sisällä turhaa toistoa ja ylimääräisiä funktioita.
Ja vielä pari yksityiskohtaa:
“Nättiin koodiin on annettu parasta, ammattitaitoista osaamista.“
– Vesa, Hurjan sovelluskehittäjä
Nätti koodi toimii hyvin. Tai oikeastaan se toimii paremmin kuin hyvin, koska nätillä koodilla saadaan kaoottiseltakin tuntuva kokonaisuus talttumaan siistiksi, selkeäksi ja hyvin muotoilluksi lopputuotteeksi. Ja se, jos mikä ilahduttaa Hurjan tiimiä!
Koodarin näkökulmasta on tärkeää, että toiminnallisuudet on hahmotettavissa kehittäjien omassa työympäristössä, projektin etenemisen kaikissa vaiheissa. Kun ajatellaan hieman pidemmälle, tämä heijastuu tietenkin myös asiakkaan kokemukseen. Nättiä koodia ja sen tarjoamia ratkaisuja on kiva esitellä asiakkaalle missä tahansa projektin vaiheessa.
Summa summarum: Toimivalla tarkoitamme hyvällä koodilla aikaansaatua, jatkokehityskelpoista ja käytettävyydeltään huippuluokkaista lopputuotetta, joka ylittää asiakkaamme odotukset.
“Nätti koodi on mahdollisimman valmis palikka, joka tarvittaessa taipuu vastaamaan muuttuvia tarpeita.”
– Jukka L, Hurjan sovelluskehittäjä
Ketterä kehitystapa on nykyaikaisessa ohjelmistokehityksessä yleistä, koska se mahdollistaa jatkuvan vuorovaikutuksen ja nopean reagoinnin projektin aikana ilmeneviin muutoksiin. Ymmärrettävä, toimiva ja selkeä koodi sopiikin ketteryyteen kuin nenä päähän. On luontevaa keskustella ja kehittää yhdessä, kun kaikilla on tieto siitä missä mennään ja mistä puhutaan.
Kun ohjelmisto on alusta saakka tehty hyvin ja toteutus on joustava, voi uusia ominaisuuksia ja lisäosia lisätä mukaan milloin vain. Ei siis haittaa, vaikka lopputuotteen koodirivien yhteenlaskettu pituus lähentelisi miljoonaa riviä – nätin koodin jatkokehittäminen on nopeaa myös tulevaisuudessa.
Yksi käytännön koodausesimerkki: kokonaisuuden pilkkominen sopivan kokoisiin tiedostoihin helpottaa koodin sisällä liikkumista ja keskittymistä toiminnan kannalta oleellisiin, muutosta vaativiin kohtiin.
“Nätti koodi on sitä, kun toinen koodari näkee, että tätä on mietitty. Tulee mukavat fiilikset, kun itse tajuaa helposti mitä koodissa tapahtuu ja koodin tekijä on osannut ajatella pitkälle.”
Oki, Hurjan web-kehittäjä
Nätin koodin parissa työskentely ei edellytä kehittäjältä mittavia taustatöitä, siivousurakkaa tai salapoliisin tutkintoa. Tämä säästää aivokapasiteettia ja resursseja varsinaiseen kehittämistyöhön.
Huolellisen suunnittelun ja tarkoin mietityn toteutuksen vuoksi myös asiakkaalle luovutettava tuote on huippuluokkaa. Palvelu ylittää asiakkaan odotukset, ja Hurjan asiantuntijuutta on kiva esitellä erilaisille sidosryhmille ja uusille asiakkaille missä ja milloin vain.
Hurjan nätti koodi saa kehittäjät, asiakkaat ja lopputuotteen käyttäjät hyvälle mielelle. Se on yhteinen ylpeyden aihe, joka herättää vilpitöntä kunnioitusta, arvostusta ja kiitollisuutta koodin tekijöitä ja sen mahdollistajia kohtaan.
Kun haluat Hurjan nättiä koodia, ota meihin yhteyttä!
Mitä projektinhallinta tarkoittaa käytännössä Hurjalla? Miten se helpottaa arkeasi asiakkaanamme ja auttaa saavuttamaan tavoitteesi? Sukelletaan aiheeseen ja katsotaan, miten Hurjan projektinhallinta on rakennettu tukemaan sekä sinua että tiimiäsi.
Integraatio ei ole pelkästään IT-projekti, jos integraatioprojektia käsitellään tällaisena – se epäonnistuu. Lue blogista kuinka onnistut projektissa!
Tässä blogitekstissä käsittelemme sovelluksen tekemisen vaiheita, alkaen konseptoinnista ja määrittelystä, aina koodaustyön toteutukseen ja teknologian valintaan.